Mikrometr zewnętrzny lub też mikromierz jest przeznaczony do pomiaru długości, grubości i średnicy z dokładnością do 0,01 mm. Mikrometry są wykonywane w różnych wielkościach o zakresach pomiarowych 0÷25 mm, 25÷50 mm, 50÷75 mm i dalej, co 25 mm do 1000 mm. Duże mikrometry wykonuje się z czterema wymiennymi kowadełkami o długościach stopniowanych co 25 mm, dzięki czemu jeden mikrometr pokrywa zakres pomiarowy 100 mm (np. od 200 do 300 mm). Rozróżnia się trzy klasy dokładności mikrometrów: 0, I i II.
Mikrometru używa się również do pomiarów wewnętrznych np. średnic otworów, wgłębień i szerokości rowków. Odczytywanie wyników i sposób pomiaru są identyczne jak w mikrometrze zewnętrznym. Mikrometry wewnętrzne są budowane o zakresach pomiarowych: 5÷30 mm i 30÷ 55 mm.
Niektóre mikrometry z odczytem elektronicznym posiadają taką funkcję jak "zamiana jednostek długości". Jednostki długości są zamienianie z milimetrów na cale.