Szlifierka kątowa to bardzo ważne urządzenie w domowym warsztacie, jak i specjalistycznym zakładzie produkcyjnym. Umożliwia wiele powszechnych operacji: cięcie, szlifowanie, bruzdowanie. Najważniejszym parametrem gumówki jest jej moc, im wyższa tym silniejsza, co przekłada się na możliwość stosowania większej średnicy tarcz.
Szlifierki
Szlifierkami nazywamy elektronarzędzia przenośne i stacjonarne, przeznaczone do formowania kształtowego szlifowaniem. Szlifowanie z kolei to jedna z metod obróbki wykończeniowej przedmiotów o powierzchniach płaskich i kształtowych, jak też wałków lub otworów. Celem tych czynności jest uzyskanie jak najbliższej ideałowi gładkości obiektu poprzez usunięcie chropowatości materiału.
Narzędzia do szlifowania określa się mianem ściernic. Ze względu na fakt, że w obróbce tej ilość materiału usuwanego jest nieduża, czynności szlifierskie należą do zadań wymagających wysokiej precyzji. Warto dodać, że szlifowanie, dzięki swojej niewielkiej głębokości obróbki, pozostawia za sobą zdecydowanie niewiele odpadu w postaci ziaren ścierniwa i warstwy wierzchniej materiału skrawanego.
Szlifierka stołowa talerzowa; Moc pobierania: 140 W; Średnica tarczy: 125 mm
Szlifierka stołowa talerzowa; Średnica tarczy: 250 mm
Szlifierka stołowa | Moc silnika: 750 W | Szerokość taśmy: 50 mm
Wymiary ściernicy: 150x20x12,7 mm; Prędkość obrotowa wrzeciona: 2800 obr/min; Prędkość skrawania: 22 m/s; Moc silnika: 0,25 kW
Wymiary ściernicy: 150x20x12,7 mm | Prędkość: 2800 obr/min | Moc: 0,25 kW